S výstavbou geotermálneho parku v Lipanoch chcú začať v lete

05.03.2011 Sabinov

Lipany 5. marca (TASR) – S prvou etapou výstavby akvaparku v Lipanoch, na severovýchode Slovenska, ktorý bude využívať vodu z geotermálneho vrtu, plánujú začať v auguste tohto roka.
Areál má stáť na mestských pozemkoch a investorom je spoločnosť Pharmacy plus, s.r.o. , s ktorou mesto podpísalo memorandum o spolupráci.
\"Naše mesto si v budúcom roku pripomenie 700. výročie prvej písomnej zmienky. Veríme, že práce na úvodnej etape budú prebiehať podľa našich predstáv a túto udalosť oslávime otvorením troch vonkajších bazénov, \" povedal pre TASR prednosta mestského úradu Jozef Križalkovič. Dodal, že ideálne by bolo, keby sa stihli otvoriť začiatkom letnej sezóny.
Ide o náročný projekt, ktorého náklady sa v konečnej fáze môžu podľa prednostu vyšplhať až na viac ako 16 miliónov eur, a preto je rozdelený do viacerých etáp. Stavebné povolenie na úvodnú etapu bolo vydané koncom októbra minulého roka.
V rámci nej plánuje investor vybudovať vonkajšie bazény so zázemím a autokemping s kapacitou do 400 miest. V nasledujúcich rokoch má pribudnúť hotel, ďalšie bazény, detské ihriská a oddychové plochy, a to tak, aby tu vznikla komplexná relaxačná zóna.
V lete minulého roka zastupiteľstvo rozhodlo, že mesto prenajme investorovi pozemky určené na výstavbu akvaparku za symbolické jedno euro ročne, s predkupným právom po dobu 10 rokov za cenu 13,94 eura za štvorcový meter. Ak spoločnosť pozemky do roku 2021 neodkúpi, bude nasledovať komerčný prenájom.
Prevádzkovateľ bude odoberať stanovené minimálne množstvo geotermálnej vody s teplotou okolo 90 stupňov Celzia. Zastupiteľstvo odsúhlasilo aj výšku platby za kubický meter, pričom podmienkou je, aby bolo zabezpečené odseparovanie oxidu uhličitého. Mesto bude s investorom spolupracovať aj pri získavaní finančných zdrojov.
Radnica od akvaparku očakáva výrazné zlepšenie podmienok pre cestovný ruch pri využití ekologickej energie. Prednosta konštatoval, že priaznivý dosah to bude mať aj na zamestnanosť v regióne.
\"Tak ako deklarujeme od samého začiatku, je to vízia hlavne pracovných príležitostí, je to o nejakých 200 až 300 ľuďoch v tej záverečnej fáze, \" zdôraznil Križalkovič. Pripomenul, že mesto už vytvorilo komisiu pre cestovný ruch. Jej úlohou bude spolupracovať nie len s investorom a prevádzkovateľom akvaparku, ale aj s inštitúciami, ktoré sa venujú turizmu na Slovensku i v zahraničí.
Samospráva sa zámerom využitia geotermálneho vrtu zaoberá už od roku 2004. Odvtedy do odkúpenia pozemkov, samotného vrtu, štúdií a prieskumov investovala 2,3 milióna eur.
 

Vyberte región